Fixa din egna helt unika studentmössa

Fixa din egna helt unika studentmössa

Står din studentfest runt hörnet och väntar? Se till att fixa din helt personliga look med rätt mössa och tillbehör.

Vi tar bara studenten en gång i livet och det kan bara firas en gång. Se till att skaffa en fest att minnas. Varför inte skaffa din helt personliga och unika studentmössa som ingen annan har.

Föreställ dig ditt liv i framtiden efter studenten. Är du kanske gift och bor i hus? Eller bor du någonstans i utlandet och jobbar på en större internationell firma? Eller kanske du har övertagit familjens gård och arbetar som lantbrukare? Kanske du har hamnat i ett forskarlabb tillsammans med en grupp keminördar?

Hur som helst kan du minnas tillbaka till din studenttid och den härliga tiden när allt låg framför fötterna. Kanske din studentmössa ligger orörd i barnrummet hos föräldrarna eller på en särskilld hylla i familjens hus. Låt detta minne vara unikt för just dig och dina nära och kära. Vad kunde bli bättre än att vara med och designa sin helt egna variant?

Detta skapar också en möjlighet för olika människor att ta med sig traditioner från andra ställen och kombinera eller undgå de rådande regler. Bestäm dig för vad som är viktigt för dig och dina traditioner.

Håll koll på mössans olika traditioner

Det finns många olika parametrar att kolla närmare på. De olika elementen som du skall ha koll med är skärmen, fodret, kullen (tyget på ovansidan), strimmel (bandet som sitter nedanför kullen), kokard (märket framtill) och brodyren (elevens namn etc.). Det sistnämnda kanske är det mest uppenbara, låt brodyren ta plats med ditt namn och skolans namn samt examensår.

Att brodera in namn och år är en ganska ny företeelse och sågs först runt början av det nya milleniumet. Fodret eller innertyget har olika färger beroendes på var i landet du kommer från. Till exempel har Uppsala sin variant och Lundamodellen en annan. Uppsalamössan har traditionellt sett ett blågult innerfoder medan Lundamössan har ett helrött foder inuti.

Det finns även andra skillnader mellan den sydsvenska och Uppsala varianten. Kullen, formen på den vita ovandelen är bredare och mer vid i den sist nämnda mössan medan lunda varianten är rak och använder på så sätt mindre tyg. Den kanske mest uppenbara skillnaden är strimmeln som är svart på Uppsalamössan respektive mörkblå på Lundamössan.

Se till att skaffa ditt gymnasiums färg på strimmeln och brodera in skolans eller ditt egna namn på din keps hos CL Seifert.

Brodera in ditt livsmotto eller din gymnasiekärleks initialer

Märket eller även kallad kokard varierar mellan gymnasieprogram och olika geografiska placeringar. Sverige märket är en blågul blomma som symboliserar den svenska flaggans färger.

I de andra nordiska länderna kan det förekomma andra lokala märken och färger. Har du och din familj en annan härkomst än nordiskt så varför inte välja andra färger än blågult till din kokard?

Välj ett märke som signalerar det stället som du kommer ifrån och de traditioner som förknippas med dem. Kanske du vill bryta med de gamla traditionerna och skapa ditt helt egna märke eller använda ett eget namn eller smeknamn. Bestäm dig för var och hur du vill göra din mössa mer personlig. Det kan såklart vara smart att behålla något av det befintliga. Kanske du vill brodera in ett motto eller din bästa kompis favorit fras. Eller din gymnasiekärleks initialer.

Din personliga prägel hos CL Seifert på mössan kommer att finnas kvar där i all evighet och påminna dig om alla dina ungdoms härliga år. Oavsett om du ser tillbaka med en eufori eller med en lättnadens suck så finns det alltid ett minne att plocka upp från gymnasietiden som ger dig lite extra pirr i magen.

Är materialen viktiga för dig kan kan du välja mellan olika skärmar, kanske du vill köra på stort med en skärm i äkta oxläder eller en miljövariant med organiskt material?

Den organiska modellen för de miljömedvetna

För den som har koll på miljön så har finns det nu mer en helt organisk mössa som är tillverkad i samarbete med Designskolen Kolding i Danmark.

Denna mössa är utförd i skärm med matt läder, svettband i mjukt och hållbart kalvläder, innerfoder i organisk vitt silke, med möjlighet för halva storlekar, hållbar brodyr med silverpärlor sist men inte minst så skickas denna miljövänliga studentmössa även i en ekologisk tygpåse. Men vem vet kanske du egentligen bara letar efter den där helt enkla basmössan utan några extra detaljer eller unika färger. Då kan du beställa en helt enkel basmössa som även är det billigaste varianten.

Är du typen som gillar allt som är mitt emellan ja då så finns det även en variant för dig, kashmirmössan är helt enkelt hel gjuten för dig, här finns alla de goda egenskaperna från CL Seifert Basmössan, men utförd i lite mer exklusiva material. Bland annat har denna variant en original strimmel i 100% ull, skärmen finns i både matt eller blankt läder, och den har ett svettband i vitt läder, fodret är tillverkad utfört med vit quilt. Man har även lagt ett skuminlägg för att skapa en bättre passform längs med skärmen.

Efter studenten blir din mössa ett minne blott

En fulländad student look kräver i slutändan en form av dokumentation. Se till att få bra bilder från din studentskiva med dina vänner och familj och inte minst från din klass vid själva utkastet. Dina bilder och foton från studenten blir ett minne blott och när du drar ut på dina livs äventyr kan det vara kul att återvända då och då till alla de tankar som spirade under och efter din student.

Studentmössan är din stolthet och ditt minne som en bekräftelse på att du klarade många år i skolan och nu är klar att ta steget ut i vuxenlivet. Efter studenten är det mesta möjligt, så varför inte passa på att njut den känslan av frihet och bredd som ligger framför dig.

När du har gått tolv år i skolan är det dags att prova vingarna och ibland kanske tryggheten tar över och det känns lättast att fortsätta studera även om det kanske ger mer att bege sig ut och resa. Varför inte åka med STS språkresa till ett främmande land och testa dina språkkunskaper på riktigt.