Guide: vad du bör vara uppmärksam på när du shoppar kläder på nätet

Guide: vad du bör vara uppmärksam på när du shoppar kläder på nätet

Sugen på att fylla ut garderoben med några heta, nya plagg eller är det kanske till och med dags att byta garderob helt och hållet? Då bör nätet vara ditt självklara shoppingcenter! Utbudet av kläder online är i det närmaste oändligt och du behöver verkligen inte känna att du går runt med samma kläder som alla andra. Dessutom gör den billigare lagerhållningen för butiker på nätet att du ofta kan betala mindre för kläder du hittar online än om du hittar samma plagg i en fysisk butik.

Nätbutikerna har utvecklats mycket på senare år och det är idag inte ovanligt att klädbutikerna låter dig få hem kläderna med fri frakt så att du kan prova och kostnadsfritt returnera varan om den inte passar. Förutom det stora utbudet av klädesbutiker online finns det även gott om second hand-marknader på internet. Att handla kläder på nätet är i regel säkert. Det finns dock några saker du bör tänka på innan du beställer från en ny butik eller säljare. Nedan presenterar vi några tips för att du ska kunna maximera sin trygghet och betala så lite som möjligt när du handlar kläder på nätet!

Undersök företaget

Om du googlar dig in på en butik med fantastiska kläder som du aldrig tidigare besökt är det viktigt att du gör lite research innan du skickar iväg din order och betalar dina kläder. Men det är enkelt gjort! Kontrollera alltid att det finns kontaktuppgifter till butiken på hemsidan, även postadress. Om detta saknas är det förmodligen något som inte stämmer och du bör skippa beställningen.

En butik som inte är helt ärlig blir oftast inte långvarig, då människor är snabba med att sprida information om hur de blivit behandlade. Om du söker i en sökmotor på företagsnamn+recension får du genast upp andra kunders upplevelser av att ha handlat på sajten. Extra försiktighet bör också tas om sajten är helt nystartad och recensioner kanske saknas.

Håll koll på extra avgifter

Även om priserna i nätbutiker ofta är lägre än ute i klädesbutikerna kan det tillkomma kostnader. Kontrollera noga vilka villkor som gäller. Behöver du betala frakten själv? Vad kostar det att returnera en vara som inte passar? Om butiken ligger utanför EU-/EES-området, vilka tullavgifter tillkommer? Ta alltid för vana att kolla igenom butikens villkor innan du beställer, så att det inte blir dyrare än vad du hade räknat med.

Vid shopping av kläder online second hand

När det gäller att shoppa kläder från privatpersoner på nätet gäller egentligen samma sak som när du handlar från nätbutiker. Handlar du exempelvis på auktionssajten Tradera, kan du kolla upp vilka recensioner säljaren fått från tidigare köpare. Tradera erbjuder dessutom säljare möjligheten att erbjuda sina köpare betalsätt med köpskydd, vilket innebär att du får tillbaka dina pengar om varan inte kommer fram.

Bra att veta om du handlar från utlandet

Inom EU och EES skyddas du av lagen när det gäller köp på nätet. Om du hamnar i en tvist kan du vända dig till (butik)landets konsumentmyndighet (såsom Allmänna Reklamationsnämnden i Sverige) vid tvister med företaget du handlat från. Konsument Europa hjälper dig med information om vilken myndighet som har ansvar i respektive land. För köp inom EU, men utanför de svenska gränserna kan du dessutom anmäla blufföretag till Econsumer.gov för att bidra till en säkrare e-handel inom regionen.

Handlar du från andra länder, till exempel USA, har du inte alls samma skydd som inom EU och EES. I detta fall står dina rättigheter (ångerrätt, retur, vad som händer vid fel på varan osv.) i det avtal du ingår vid köpet, vilket kan se olika ut varje gång. Det är alltså en bra idé att kolla vad avtalet säger innan du beställer. För handel utanför EU/EES tillkommer även tullavgifter samt svensk moms.