Inred ditt hem i vintage stil

Inred ditt hem i vintage stil

Många som blickar tillbaka på sin barndom minns ofta små detaljer, som hur olika rum såg ut eller doften av hembakat. Det kallas nostalgi och gör de flesta varma inombords. Kanske gör minnena av mormors kök eller ditt sovrum som barn dig nostalgisk och glad, så varför inte försöka att få tillbaka denna känsla även i din egen inredning?

Om du inreder ditt hem i en vintage stil blir ditt hem varmt och ombonat. Precis så där som du upplevde det som barn. Kom bara ihåg att allt sitter i detaljerna, så om du vill skapa rätt känsla bör du läsa denna artikel. Här får du många handfasta tips om hur du skapar en vintage känsla hemma hos dig!

Begreppet vintage

Innan vi går in på detaljerna i vintage inredning, så vill vi reda ut begreppet “vintage”. När du tänker på vintage kanske du ser ett överdådigt dekorerat viktorianskt rum eller ett rum från 1950-talet. Med andra ord är begreppet vintage brett och ibland svårdefinierat. Vissa kanske till och med hävdar att inredningsstilar från 1970-talet är vintage. I varje epok finns det även olika underkategorier, som till exempel lantlig stil. För att uppnå en vintage stil i din inredning är det därför svårt att poängtera exakt hur du bör inreda. Istället är det bättre att själv sätta din prägel från äldre inredningsstilar. På så vis blir inredningen personlig och i din mening vintage. Här följer några råd på vägen.

Börja med färgsättning

Det är alltid bra att börja med ett färgschema för din inredning. Kanske har du redan målade väggar och grundläggande delar på plats, som du känner dig nöjd med och inte vill byta. Det gör det hela lättare, eftersom det är relativt enkelt att skapa en vintage känsla i ditt hem, eftersom det inte handlar så mycket om färgerna utan mer om detaljerna.

Vita eller krämiga färger passar bra i ditt vintage rum. Använd gärna bleka färger som rosa, pulverblå, gul eller krämigt vit. Dessa färger passar bra i en lantlig vintage stil. Vill du ha ett mer livligt vintage utseende bör du lägga till röd, gul, blå och grön till paletten.

Du kan till och med ha ett enfärgat tema och istället lägga till och använda massor av olika textilier för att skapa ett intresse och en känsla i rummet. Använd gärna naturliga tyger, som har en hemtrevlig känsla. Lägg sedan till vitmålade dörrar och fönster. Ett bra sätt att få in mer färg i inredningen, är att använda sig av färggranna krukväxter. Ett vitt kök med färgglada accenter, uppfattas omedelbart som vintage.

Blått och vitt är en klassisk kombination som fungerar särskilt bra i en stuga eller om du vill få en viktoriansk touch på inredningen. Koboltblått och vitt påminner om porslinet som var så populärt på 1800-talet. Visa upp ditt blåvita porslin och arrangera dem i grupper på väggar eller i vitrinskåp. Lägg till en charmig vit korgstol, så får du en kombination som är perfekt i en stuga eller i ett hus. Dekorera även gärna med vintage prylar som är inspirerade av havet, som till exempel snäckor och snidade fåglar.

Grönt är också fint i en vintage stil och olika nyanser av grönt påminner om olika tidsperioder. Smaragdgrön från den viktorianska eran, salvia och selleri grönt från hantverk och konst eran, jadegrönt från Art deco och avokado- och mintgrönt från 1950-tal och modern retro.

Gult passar in i varje tidsepok, oavsett vilket årtionde det är och de flesta människor älskar gult i inredningen. Var däremot lite mer försiktig med rött. Om du har rött som huvudfärg, lite åt det Viktorianska hållet, kan det vara svårt att få till det, särskilt om ditt rum är lite mindre till storleken. Blanda därför upp det röda med vitt, så blir framtoningen lite mjukare och mer vintage.

Om du hellre vill tapetsera rummet har du många möjligheter, eftersom det finns en rad olika företag som tillverkar historiskt inspirerade tapeter. Även om du tycker om utseendet på tapeterna, bör du tänka på att välja ett mönster som smälter in och framhäver detaljerna och vintage känslan.

Var kreativ och fixa själv

Det finns många saker som du själv kan tillverka, renovera och förbättra för att ge ditt hem det utseendet du vill ha. Viktigt är att tänka utanför ramarna och våga ta ut svängarna ibland.

Några exempel på hur du själv kan bidra med eget hantverk till inredningen är att ta en stor gammal dörr. Med en gammal sliten dörr finns det flera möjligheter. Fäst den på en vägg som en plats för att hänga jackor på när du kommer in. Du kan även måla dörrpanelerna med skoltavelfärg och använda den som en kom-ihåg-tavla. Du kan till och med omvandla dörren till ett skrivbord eller ett bord med ett par rejäla bockar som bordsben – möjligheterna är obegränsade!

Ett annat sätt att få en vintage känsla i ett rum är att sätta in en eldstad. En eldstad tillför både charm och en vintage look nästan på direkten, till och med om du väljer att sätta in en eldstad som bara ska finnas för dekoration.

Gamla fönsterkarmar kan hängas upp på väggen och tjäna en mängd olika syften eller bara hänga på väggen för att se coola ut. Om du vill kan du placera en spegel bakom fönsterkarmarna, så har du skapat dig en unik spegel som ingen annan har.

Byt ut dina dörrhandtag och ersätt dem med vintage handtag. Handtag i kristall och porslin passar bra in i stilen. Det är även snyggt att skruva fast knoppar i samma stil på en horisontellt hängd dörr för dina jackor och väskor etc.

Accessoarerna är viktigt

Har du snöat in ordentligt på vintage och vill att ditt hem ska få den rätta vintage stilen, bör du ta varje tillfälle i akt att besöka loppmarknader när du kan. På en loppis kan du nämligen hitta nostalgiska saker och även saker som du med hjälp av din kreativitet kan omvandla till att passa in i din inredning.

En gammal korg kan hängas på väggen för att fungera som en brevkorg eller som förvaring av andra föremål. Korgar fungerar i stort sett var som helst och ger en varm och hemtrevlig känsla. Med korgar i köket får du både praktisk förvaring och en mjuk känsla i ett. Bättre kan det inte bli!

Om du tycker om att baka kan det vara snyggt att visa det i köket i äkta vintage anda. Förvara till exempel äldre brödkavlar i ett gammalt vinställ eller gamla burkar med mjöl och andra baktillbehör på kökshyllan. Gör stora krokar med hjälp av gamla böjda gafflar och skedar, som du sedan kan skruva upp på väggen för att hänga diverse saker på, som till exempel: kökshanddukar, förkläden och grytvantar. Hitta gärna en gammal meny, som du sedan kan rama in och hänga upp på väggen. Det blir ett trevligt inslag på köksväggen.

Det är inte bara i köket som det passar bra med gamla burkar. Använd till exempel vintage burkar på toan för dina bomullstussar eller toalettrullar. En samling med gamla burkar passar faktiskt bra in i de flesta rum.

I vardagsrummet kan du ta fram gamla leksaker som betyder något och ge dem en plats i bokhyllan eller på väggen. Du kommer garanterat att le när du ser dem. På så sätt blir din inredning både personlig och vintage. Samlar du på något kan det vara en idé att presentera dem på ett snyggt sätt. Låt dina samlingar bli en del av inredningen.

Andra fina och roliga vintage detaljer är till exempel en antik klocka och gamla resväskor. Gamla resväskor är roliga att stapla upp som ett nattduksbord. På det viset får du både en möbel och bra förvaring. Det går alldeles utmärkt att förvara filtar och kläder, som du kanske bara använder på vintern, i resväskorna.

Lägg även potpurri, blommor eller ljus i lägre vaser eller skålar för en romantisk vintage känsla. Du får dessutom en härlig doft som sprider sig i ditt hem. Bara det är hemtrevligt och inbjudande!

Välj det som betyder något för just dig

Det bästa rådet som någon kan ge dig är att köpa det du vill. När du ser något som du älskar i en antikaffär eller på en loppis, så slå till om du kan. Det finns nämligen inga garantier på att just den saken finns kvar nästa gång när du är där. Visst vore det typiskt om någon annan köpte precis den saken du så gärna ville ha?

Det är detaljerna som utgör en stor del i vintage inredning. Välj gärna en era och utgå från den, i både färger och accessoarer. Börja först i ett rum och sedan i resten av huset. Se bara till att göra det ordentligt. I denna artikel har du fått några råd om hur du på bästa sätt kan inreda i vintage stil, men när allt kommer omkring är det ditt hem. Med andra ord är det naturligtvis du som bestämmer. Om du vill mixa olika stilar, så gör det. Huvudsaken är att du mår bra och får en bra känsla så fort du kliver innanför dörren!