Klä dig efter din kroppsform

Klä dig efter din kroppsform

De flesta av oss känner säkert till den brittiska tv-duon Trinny and Susannah. De brukar åka land och rike runt för att styla kvinnor och få dem att känna sig bekväma med sig själva och sina kroppar. De brukar också ge råd vad som passar olika kroppstyper.

Naturligtvis får man klä sig som man vill, men det kan vara bra att få några råd och tips på vägen. Om man dessutom vet vad man ska leta efter, kommer det vara mindre tidskrävande. Därför ska vi nu ta en närmare titt på olika kroppsformer och vilka kläder som passar bäst till respektive kroppstyp.

Rak kroppsform

Du vet att du har en rak kroppsform om du har samma mått på alla delar. Denna kroppstyp brukar i folkmun kallas för modellkropp, men ibland också rektangulär kroppstyp. Eftersom den inte har en väldefinierad midja, tenderar kroppen att se rak ut.

Med en rak kroppsform går det bra att bära tubtoppar och klänningar. Ett snyggt bälte tillsammans med en tubklänning skulle sitta som en smäck. Detta hjälper dig också att skapa den där sexiga och smala timglasformen du kanske önskar att få. Du bör bära klara färger och prova olika texturer och skärningar. Däremot ska du undvika att bära kläder som markerar din midja för mycket. Undvik också att kläder utan form och som är lite för stela.

Päronformad kroppsform

Om du har stora höfter och en liten byst, har du en päronkroppsform. Denna typ av kropp är också känd som triangelform. Med detta menas att din kropp har en mycket väldefinierad form där man ser tydliga former. Du har breda höfter och din midja kan se vacker ut om du klär dig på rätt sätt.

Bär ljusa toppar med rundad hals eller båthals. Detta kommer att göra att dina axlar ser bredare ut. Använd snygga armband och tillbehör. Använd också en push-up bh eller en vadderad bh för att göra överkroppen och underkroppen mer balanserade. Men tyvärr kan du inte bära alla typer av skärningar och mönster. Du bör definitivt undvika att bära ballongklänningar, cigarettbyxor och snäva kjolar. Dessa plagg är inte smickrande för en päronform.

Äppelformad kroppsform

Du vet att du har en äppelkroppsform om du har en större byst än höfter, odefinierad midja, runda axlar och smalare ben och armar. Om du går upp i vikt brukar du först lägga märke till det på överkroppen, än på resten av kroppen. Äppelkroppsformen, eller även kallad triangelkroppsformen, är vacker och kan se som mest vacker ut när du bär de rätta kläderna.

Använda mjuka tyger, A-linjeformade klänningar, skjortor med slips under bystlinjen, toppar som slutar nedanför höfterna, toppar med manschett ärmar, V-ringade toppar, rundhalsade toppar eller skjortor, luftiga klänningar från din bystlinje och neråt, halsband som slutar vid din byst, inte lägre eller högre, korta klänningar, klänningar som har mörkare sidor och ljusare mittparti hela vägen ner, västar, boot-cut jeans, utsvängda jeans, jeans med fickor för att göra dina höfter mer markerade, jeans med låg midja, klackar, sandaler med remmar, kilar och platåskor. Med andra ord finns det massor av alternativ när det kommer till kläder för ett äpple. Dock ska du undvika att bära kläder som är för snäva och formlösa. Snäva kjolar, jeans eller byxor, som har få eller inga detaljer i närheten av midjan, ska du helst undvika, för att förhindra att du drar uppmärksamhet till din midja. Undvik också turtleneck hals, klänningar med markerade midjor, båthalsar, off shoulder-blusar, stövlar, taxklackar, halsband nära nacken och stora breda bälten.

Skedformad kroppsform

Den här kroppsformen är också en ganska fascinerande och vacker kroppsform att titta på. En skedformad kroppsform är snarlik en päronkroppsform och kännetecknas av breda höfter som är större än resten av kroppen. Detta skapar en fin form som liknar siffran 8. Du tenderar att gå upp i vikt i övre delen av kroppen, särskilt runt magen. Kärlekshandtag är ditt största problemområde och du tenderar att lätt gå upp i vikt på låren och armarna, medan dina ben och underarmar brukar vara oförändrade. Så här kan du dock få din skedformade kropp att se perfekt ut:

Välj kläder som har ljusare färger på överkroppen, men mörkare i mitten och underkroppsregionen, axelbandslösa toppar, båthalsar, vida och breda halsar, korta kjolar och shorts för att visa upp dina snygga ben, toppar med utsmyckningar eller mönster som flyttar fokus till ditt bystparti, A-linjeskjortor, boot cut jeans eller byxor, normalhöga jeans, vadderade bh:ar, rejält stora örhängen och halsband, platta skor och ballerinaskor med spetsiga tår. Dessa blir riktigt coola och självklara alternativ. Du bör dock undvika att bära avsmalnande ankelbyxor eller jeans, toppar med slips precis under din bystlinje, formlösa tröjor, korta ärmar med runda nackar, klänningar som är alltför ryschiga eller veckade under din byst, breda ränder nära din kropps mittparti, smala axelplagg, shorts eller kjolar som slutar strax under dina höfter, rundade skor, sandaler med remmar och taxklackar.

Timglasformad kroppsform

Denna kroppsform är den som många kvinnor drömmer om. Med denna kroppsform är din rumpa och byst mycket välbalanserade. Dessutom definieras midjan snyggt. Din bakdel är naturligt rund och din kropp är mycket proportionerlig. Dina axlar är något avrundade och passar perfekt med din rundare bak, och dina ben ser bra ut i proportion till din överkropp. Även om din kroppsform anses vara den mest kvinnliga och attraktiva av alla former, kan det ändå se fel ut med fel kläder. Här är vad du kan göra för att se som bäst ut:

Accentuera din midja och bär kläder som visar dina perfekta kurvor. Bär breda bälten över din tröja eller klänning, kjolar och klänningar med snyggt fall, skräddasydda toppar, skräddasydda jackor, toppar eller klänningar med pläterad midja, pennkjolar, ¾-dels kjolar med slits på sidan eller där bak, skor, stövlar, sandaler med remmar, höga klackar och långa halsband. Även om du kan se vacker ut i nästan vad som helst, bör du dock undvika att bära formlösa och lösa eller stora toppar och klänningar.

Oval kroppsform

Om du har en kropp som är oval i formen, är din byst större än resten av kroppen. Höfterna är smalare och mittpartiet ser fylligare ut. Kvinnor med dessa kroppsformer tenderar att öka mer i vikt runt magen än någon annanstans. Midjan är inte så väldefinierad och brukar vara den bredaste delen på kroppen. Rumpan är oftast plattare och benen är slanka. Eftersom dina ben är din bästa tillgång, bör du framhäva dem mest.

Bär gärna toppar eller skjortor med fyrkantig nacke, v-ringad eller u-formad. Det är också en bra idé att bära omlottkjolar och jackor, vertikala ränder, peplum toppar, tunikor, jackor med breda kragar, utsvängda kjolar, byxor med fickor på höfterna, klänningar eller kjolar som slutar strax ovanför knäet för att visa upp dina ben och få dig att se välproportionerlig ut, höga klackar, långa och smala örhängen och halsband som hänger ner till ditt dekolletage. Dessa tips är några ganska sexiga alternativ. Var dock noga med att inte bära avsmalnande jeans eller byxor, löst sittande toppar, breda ränder, veckade kjolar, väskor, snygga t-shirts, höga halsar, turtleneck, cardigans, stora örhängen och halsband, runda skor, tunga stövlar och platta skor.

Diamantformad kroppsform

Om du har en diamantformad kropp, är dina höfter bredare och din byst smalare och i linje med axlarna. Precis som med den ovala kroppsformen, ser en diamantformad kroppsforms mage också fyllig ut. Du tenderar att gå upp i vikt runt magen och din midja är inte markerad. Dina lår är lite större, medan dina underben är välformade och tenderar vara den mest attraktiva delen på din kropp. Armarna är också välformade och smala.

Nyckeln till att klä sig snyggt för denna kroppsform är att skapa en balans med din byst. Detta kommer att göra att midjan ser snygg ut. Du kan också försöka hitta kläder som har kurvor. Bär byxor och kjolar som gör att du ser smalare ut och eftersom du har sexiga underben, försök att visa dem! Bär mörka jeans eller byxor, axelbandstoppar, A-linjeformade kjolar eller raka kjolar, stövlar, välstrukturerade axelvästar, skjortor, breda bälten, stora örhängen och halsband, medelhöga klackar och kilar. Undvik dock pennkjolar, avsmalnande byxor och jeans, stora tryck och dekorerade toppar, vertikala mönster och tryck, tjocka halsdukar som sitter runt nacken och tunga stövlar.

Detta är bara några av alla de kroppsformer som finns. Många kvinnor är förmodligen en kombination av flera. En sak är dock säker: Med rätt kunskap om kläder för de olika kroppstyperna kommer du spara en massa onödig tid på shoppingrundan!