Konsten att inreda

Konsten att inreda

Många inredningsregler och principer är så enkla att de flesta kan tillämpa dem. Ditt hem kommer kanske inte se ut som i en inredningstidning, men det kan ändå se helt okej ut.

Grundläggande inredningsregler

Du kanske redan är bekant med att man helst ska designa med udda tal. Detta för att skapa harmoni och för att det ser bättre ut rent visuellt. Den grundläggande tanken för denna regel är att detaljer och objekt som är mer ordnade eller grupperade i udda tal, är mer tilltalande, minnesvärda och effektiva, än de som är satta i jämna par. Det blir extra effektfullt om man till exempel sätter ihop grupper av föremål i olika höjder, former och texturer. Glöm dock inte bort att det måste finnas en gemensam nämnare i föremålen, så att de passar ihop med varandra som en grupp. Detta är naturligtvis bara en grundläggande regel som kanske inte är rätt för dig. Målet är dock att få föremålen att se enhetliga ut och inte tråkiga.

Försök att hitta rummets centrala punkt. Det är den platsen i rummet som dina ögon dras mot så fort du går in i rummet. Därför är detta en bra början när du ska sätta igång med att inreda ett rum. Många rum har redan inbyggda punkter, som till exempel ett stort fönster med utsikt eller en öppen spis. Om ditt rum inte har en naturlig punkt finns det några tips på hur du kan skapa en. Börja med att måla en vägg i en annan färg, en så kallad fondvägg. Sedan kan du smycka den med konstverk eller hyllor. Bestäm vad du vill använda rummet till. Ett smart sätt är också att använda en stor möbel eller en stor spegel. Det finns med andra ord många sätt att få en naturlig kontaktpunkt i ett rum.

Mått är en viktig detalj för helhetsintrycket

När det kommer till att hänga gardiner eller arrangera möbler finns det också en del regler. De flesta av oss brukar gå på känsla, men testa gärna nästa gång att följa de mått och riktlinjer som finns. Här är några mått som man bör tänka på:

  • Håll minst 40–45 cm mellan soffan och soffbordet.
  • Om du ska hänga konst är det en bra regel att arrangera tavlorna i ögonhöjd. I allmänhet brukar det vara 150 cm från golvet. Om du hänger flera tavlor tillsammans, tänk på att behålla den centrala punkten för hela arrangemanget på denna nivå.
  • När du hänger konst över din soffa, se till att tavlan inte är mer än 2/3 av bredden på soffan. Det är också bra om du lämnar ca 20 cm mellan konsten och möblerna.
  • Hur långt ifrån din tv ska vara från soffan beror på tv:ns storlek. Den enklaste regeln är att man kan multiplicera tv:ns diagonala storlek med två. Detta är sedan avståndet man ska ha mellan tv:n och soffan.
  • När det kommer till mattor finns det några grundläggande regler du kan följa. Om en matta är tillräckligt stor kan du sätta alla möbler på den, men tänk dock på att lämna ca 40 cm av golvyta runt alla fyra sidor av soffan. Om du däremot har mindre utrymme, kan du välja en mindre matta. Då kan du sätta halva möbeln på den och låta resten stå på det bara golvet. Detta kan binda samman ett möblemang och skapa en luftig känsla.

Tänk på att inte övermöblera ett rum. ”Less is more” och gäller även för inredning. Naturligtvis kan det vara personligt att fylla ett rum med kära saker och hos vissa passar detta perfekt, men grundtanken är att inte inreda ett hem med får många saker. Det kan vara frestande, men för balans och harmoni är det skönare med ett luftigt hem.

Inred med tema

För att inte göra inredningen allt för stel, och som tagen direkt från en inredningstidning, kan man inreda sitt hem i ett speciellt tema. Kanske passar det inte alla, men tänk vad härligt att göra något oväntat och inreda hemmet eller rummet med ett sporttema!

Människor i alla åldrar är passionerade för sport. Oavsett om de är aktiva deltagare eller ivriga fans, visar sportentusiasterna ofta sin passion i deras livsstil och ibland uttrycks den även i hemmet och inredningen. Du kan helt enkelt inreda ditt hem eller arbetsplats, efter ditt sportintresse. Tänk vad inspirerande det skulle kännas att arbeta i en miljö som står för så mycket fart, fläkt och glädje!

NBA är mycket populärt i idrottsvärlden. Basketfans är oerhört passionerade när det gäller att stödja och satsa på deras favoritlag. Med Unibet bonuskod kan man både dra hem storkovan, samtidigt som ens favoritlag vinner. För att stödja ditt lag fullt ut, kan du också dekorera väggarna med NBA-färger och logotyper. Lagets färger fungerar bra för ett kontor med basket-tema. Om den primära färgen är lite för ljus eller mörk för din smak, begränsa färgschemat till en fondvägg och måla den med lagets logotyp. Montera en liten basketring med nät på väggen eller över en dörröppning. När du behöver ta en paus från jobbet kan du skjuta några skott med en skumboll, för att sedan få mer energi till att fortsätta jobba.

Det är inte bara väggarna som behöver förändras, golvet är också viktigt. Lägg därför in ett trägolv, eftersom trägolv är det självklara valet för att göra ett basketbollsunderlag som liknar golvet på en basketplan. Laminatgolv är ett billigare alternativ, som kan ge dig nästan samma känsla, men till ett mer överkomligt pris.

Viktigt med accessoarer i den sportiga inredningen

För att ytterligare förstärka basketkänslan i rummet, kan du pynta och dekorera ditt skrivbord eller dina möbler med NBA-kuddar. Det finns många olika möbler och tillbehör som passar in i basketstilen. Vad sägs till exempel om att ha en stor härlig NBA saccosäck på kontoret? Kanske inte vad man förväntar sig, men vem har sagt att allt behöver vara så strikt? Där kan man ligga och slappa en stund på lunchen för att återhämta kraft.

En snygg avslutning på inredningen och temat, kan vara att sätta upp några inramade baskettavlor som samordnas med förenande element som färg, komposition och storlek. Försök även att få tag i lite vintageprylar, som du kanske hittar på loppis eller nätet. Att i inredning blanda gammalt och nytt är alltid rätt. Detta ger ofta rummet ett djup och en unik känsla, som man sällan tröttnar på.

Med våra handfasta tips och idéer hoppas vi att du kommer att få tillräckligt med inspiration till att börja planera, dekorera och inreda!