Skovård och tips för vinterstövlar och kängor

Skovård och tips för vinterstövlar och kängor

Vem tycker inte om att köpa nya damstövlar under vintern. Det är något speciellt att sätta fötterna i ett par bekväma, varma och formbara stövlar som håller en varm under vintervädret som ibland kan vara skoningslöst. Men för att dina damstövlar ska hålla sig längre så lönar det sig verkligen att ta hand om dem på rätt sätt. Med nedan tips tar det knappt någon tid och resultatet är en god nyhet för båda dina fötter och din plånbok.

Här följer 10 tips för att hålla dina stövlar i vinter i fint skick:

  1. Se till att du alltid putsar dina stövlar med polish eller skokräm emellanåt. Tänk på att om du köpt skinnskor så behöver de riktig näring.

 

  1. När det kommer till de mer grövre alternativen så kommer du längre med att smörja in stövlar eller kängor med läderfett.

 

  1. Om du precis har köpt på dig ett par damstövlar i tex mocka eller skinn, se till att använd en impregneringsspray som går snabbt och är smidigt. Klicka här för att se traditionella damstövlar i olika storlekar På så vis får du ett bättre skydd mot både vatten och smuts. Denna spray är inte att föredra om du istället har valt stövlar i konstläder eller med syntetiskt material.

 

  1. Om du använder lädersulor så bör du tänka på att dessa är extra känsliga mot väta. Därför rekommenderar vi att du ger dem extra kärlek eller alternativt sular om dem.

 

  1. Ett bra tips är att använda skohorn för att skydda skons bakre del som kallas ”kappa”. På så vis slipper du en ledsen kappa som lätt viker sig.

 

  1. Är det så att du inte fyller ut dina kängor eller stövlar tillräckligt mycket så är tipset att lägga in innersulor så att du får en rejäl utfyllnad och slipper onödigt mellanrum som kan komma att bli ett problem längre fram.

 

  1. Se till att du ordentligt tar och lossar spännen eller släpper på skosnören när du väl tar av dig dina kängor eller stövlar.

 

  1. Vill du behålla din form på dina nyinköpta skor? De flesta hade nog svarat ja här. Det vill vi också, därför använder vi oss av skoblock som ser till att hålla formen på skorna. En riktigt bra investering. Se till att välj cederträ eller liknande för att suga upp eventuell lukt som du vill bli av med.

 

  1. Ha ett par extra sko för ombytes skull. Ju mer du låter dina skor ”vila”, desto längre kommer de att hålla sig.

 

  1. Köper du mockaskor eller stövlar i samma material, ta och noga sköt omsorgen av dina skor genom att använda impregneringsspray eller liknande. Du vill skydda din mocka så gott du kan och för att få värde för dina pengar du betalat.

 

Det här var de 10 bästa tips vi kunde komma på som funkar riktigt bra om du precis har köpt på dig vinterns stövlar. Givetvis finns det mer att hämta. Om du följer de här tipsen kommer du garanterat att förlänga livslängden på dina skor.